Ten, kto myśli, że pizza jest wytworem włoskich kucharzy może być zaskoczony, że według wielu badaczy swoją genezę pizza ma w starożytnej Grecji !
Podobno mieszkańcy Grecji często raczyli się wypiekanymi na ogniu płaskimi kawałkami ciasta smarowanymi oliwą, czosnkiem z dodatkiem różnych ziół.
Gdy Grecję podbili Rzymianie, prócz kultury, sztuki i nauki bardzo szybko zasmakowali właśnie w tej przekąsce.
Jednak dopiero w XVII wielu, gdy w Europie pojawiły się ukochane przez Italczyków pomidory, chrupiące ciasto wzbogaciło się o ten składnik.
Historycy piszą, że w 1889 roku włoska królowa Małgorzata Sabaudzka odwiedziła Neapol i tam nadworny piekarz przygotował dla niej placek z dodatkami w narodowych barwach Włoch: bazylia, mocarella i pomidory. Tak narodziła się najprostsza i najbardziej znana Margherita.
Włosi rzadko przekraczają liczbę trzech składników na pizzy, to miłość Amerykanów do przepychu spowodowała, że amerykańska pizza na grubym cieście przyozdobiona jest wieloma składnikami.
W Polsce pizza na stałe weszła do rodzinnego menu. Wielbicieli pizzy w wersji włoskiej czy amerykańskiej jest właściwie tyle samo, ale przecież najważniejsze to mieć wybór.